bakken

AFZAKKERTJE RIB MARINADE

Een heerlijk recept voor bij een zomerse bbq!

INGREDIËNTEN:

Zeezout

Vers gemalen zwarte peper

1,5kg +/- spareribs

Voor de marinade:

5 el ahornsiroop (je kan het ook vervangen door honing 7el)

2 tl chipotle chilipasta (AH verkrijgbaar)

1 el gemalen gember

1 el worcestersau

1,5 tl komijnpoeder

1 tl chinese vijfkruiden

1/2 tl nootmuskaat

2 el Afzakkertje

Porties: 1,5kg spareribs

Bereidingstijd: 5-10min

Koelen: minimaal 6 uur

TYPE:

OVERIG:

POPULARITEIT:

MOEILIJKHEIDSGRAAD:

BEREIDINGSWIJZE:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Combineer de pasta-ingredienten en 2 tl zout in een kom. Dep de ribben droog met keukenpapier, leg ze in een bakje en wrijf ze helemaal in met de pasta.

 

Dek af met huishoudfolie en laat minimaal 6 uur, of bij voorkeur een nacht in de koelkast intrekken.

Als je wilt koken haal dan de ribben uit de koelkast schud de overtollige marinade eraf en laat op kamertemperatuur komen.

Zet ondertussen je bbq klaar voor de half en half techniek (dus de helft van de bodem is bedekt met houtskool en de andere kant is leeg) je wilt een middelmatige indirecte warmte.

 

Plaats aan de indirecte kant een lekbak in de bbq. Dek af met het deksel en laat opwarmen als een buiten oven. Je wilt een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Scheur iets meer dan een armlengte van extra sterk aluminiumfolie af. Stapel de ribben in het midden op en wikkel ze stevig in.

 

Plaats het foliepakket boven indirecte hitte op de bbq. Dek af met het deksel en kook ongeveer 2 uur of tot het vlees gaar is en van het bot begint te vallen. 

Denk eraan om elke 45 minuten aan te vullen met hete kolen. Rasp intussen de gember en knoflook in een kleine pan op de kookplaat.

Voeg de rest van de ingredienten van de bbq saus en 80ml water toe. Laat op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten sudderen of tot het dikker is. Af en toe roeren. Breng op smaak en zet het apart.

Haal de ribben uit de folie en bestrijk ze met de bbq saus en eventueel kookvocht.

 

Keer terug naar de indirecte hitte voor nog eens 30 tot 40 minuten met het deksel erop of tot het zacht en goudbruin is en bedruip goed om de 10 minuten.

 

Leg het op een bord om 5 minuten te laten rusten en snij ze dan. 

Recept van de Rum Rib BBQ-saus? Klik hier

Geniet ervan, want deze ribben heersen!