INGREDIËNTEN:
4 potten (250 ml)
1 kg blauwe bosbessen
500 gr geleisuiker (2:1)
1 el citroensap
20 ml Afzakkertje
​
​
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
TYPE:
OVERIG:
POPULARITEIT:
MOEILIJKHEIDSGRAAD:
BEREIDINGSWIJZE:
1
2
3
Spoel de bosbessen af en laat ze uitlekken. Pureer ze en meng de puree in een pan met gelei suiker en het citroensap.
​
Breng het geheel aan de kook en laat de puree zo'n 3 minuten op middelhoog vuur koken. Schep opkomend schuim, af en roer het Afzakkertje erdoor.
​
Voer de geleertest (zie tip) uit. Giet de jam snel in met kokend water omgespoelde potten. Sluit ze meteen af en zet ze 5 minuten ondersteboven.
​
TIP!
​
Schep na afloop van het borrelend koken een lepeltje jam, confituur of gelei op de rand van een koud schoteltje. Als de vloeistof niet uitloopt en meteen begint te stollen, is het smeersel klaar. Als het nog te vloeibaar is laat het dan nog even een tijdje koken.
​
(houdbaarheid ca. 1 jaar)