
INGREDIËNTEN:
Benodigdheden:
Diepvriesbak
Steelpan
5 ovenvaste schaaltjes (siliconen schaaltjes geven het beste resultaat)
Braadslede
Voor het schaafijs:
65 gr suiker
2 el water
60 ml sinaasappelsap
60 ml aardbei-sinaasappelsap (kan ook uiteraard met een andere smaak)
100 ml citroensap
50 ml Afzakkertje
Voor de crème karamel:
75 gr suiker
200 ml gecondenseerde melk
300 ml melk
150 ml slagroom
2 eieren
1 eidooier
3 tl oploskoffie voor espresso
1 el aardappelzetmeel
zout
Porties: 5
Bereidingstijd: 40-50 minuten
Wacht tijd: minimaal 5 uur
TYPE:
OVERIG:
POPULARITEIT:
MOEILIJKHEIDSGRAAD:
BEREIDINGSWIJZE:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Meng voor het schaafijs de suiker met het water in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur en meng het suikerwater met de rest van de ingredienten voor het schaafijs.
Giet het vocht in de diepvriesbak en zet deze in de vriezer tot de inhoud volledig is bevroren.
Verwarm de oven voor op 150 graden en vet de schaaltjes in
Zet voor de creme karamel een steelpan met een dikke bodem op laag vuur en voeg de suiker toe. Laat de suiker in circa 5 minuten karameliseren tot hij amberkleurig is. Verdeel de hete karamel over de schaaltjes.
Meng de overige ingredienten voor de creme karamel in een maatbeker en mix met behulp van een garde of staafmixer tot een glasse massa. Giet het mengsel in de schaaltjes.
Zet de schaaltjes in een braadslede en vul deze tot aan de helft van de schaaltjes met heet water. Gaar de creme karamel circa 45-60 minuten in de oven.
De vulling moet stevig zijn, maar niet volledig gestold. Laat de creme afkoelen in de koelkast.
Stort de afgekoelde creme karamel voorzichtig op een bordje. Haal het ijs uit de vriezer en schraap met een vork tot schilfers. Schep wat schaafijs op de creme karamel.