INGREDIËNTEN:
Benodigdheden:
​
Diepvriesbak
Steelpan
5 ovenvaste schaaltjes (siliconen schaaltjes geven het beste resultaat)
Braadslede
​
Voor het schaafijs:
​
65 gr suiker
2 el water
60 ml sinaasappelsap
60 ml aardbei-sinaasappelsap (kan ook uiteraard met een andere smaak)
100 ml citroensap
50 ml Afzakkertje
​
Voor de crème karamel:
​
75 gr suiker
200 ml gecondenseerde melk
300 ml melk
150 ml slagroom
2 eieren
1 eidooier
3 tl oploskoffie voor espresso
1 el aardappelzetmeel
zout
Porties: 5
Bereidingstijd: 40-50 minuten
Wacht tijd: minimaal 5 uur
TYPE:
OVERIG:
POPULARITEIT:
MOEILIJKHEIDSGRAAD:
BEREIDINGSWIJZE:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Meng voor het schaafijs de suiker met het water in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
​
Neem de pan van het vuur en meng het suikerwater met de rest van de ingredienten voor het schaafijs.
​
Giet het vocht in de diepvriesbak en zet deze in de vriezer tot de inhoud volledig is bevroren.
​
Verwarm de oven voor op 150 graden en vet de schaaltjes in
​
Zet voor de creme karamel een steelpan met een dikke bodem op laag vuur en voeg de suiker toe. Laat de suiker in circa 5 minuten karameliseren tot hij amberkleurig is. Verdeel de hete karamel over de schaaltjes.
​
Meng de overige ingredienten voor de creme karamel in een maatbeker en mix met behulp van een garde of staafmixer tot een glasse massa. Giet het mengsel in de schaaltjes.
​
Zet de schaaltjes in een braadslede en vul deze tot aan de helft van de schaaltjes met heet water. Gaar de creme karamel circa 45-60 minuten in de oven.
​
De vulling moet stevig zijn, maar niet volledig gestold. Laat de creme afkoelen in de koelkast.
​
Stort de afgekoelde creme karamel voorzichtig op een bordje. Haal het ijs uit de vriezer en schraap met een vork tot schilfers. Schep wat schaafijs op de creme karamel.