top of page
bakken

CARAMELCROISSANTPUDDING 

Het gemakkelijkste en meest indrukwekkende dessert dat je ooit zult maken. Denk aan broodpudding maar dan beter! Boterachtige croissants en rijke caramelpudding met een scheutje rum en sinaasappel, jammie!!

INGREDIËNTEN:

4 croissants

200 gr kristalsuiker

60 ml water

240 ml slagroom

240 ml melk, bij voorkeur vol vet

50 ml Afzakkertje

4 grote eieren, losgeklopt

1/2 tl sinaasappelschil, meer naar smaak

Porties: 4-5 

Bereidingstijd: 40 minuten

TYPE:

OVERIG:

POPULARITEIT:

MOEILIJKHEIDSGRAAD:

BEREIDINGSWIJZE:

1

2

3

4

5

6

7

Verwarm de oven voor op 175 graden met een rooster in het midden. Scheur de croissants in hapklare stukjes en doe ze in een ovenschaal van ongeveer 1 liter. Zet daarna de schaal opzij.

Meng suiker en water in een pan met een dikke bodem, roer om de suiker op te lossen en zet de pan op het vuur. Kook op middelhoog vuur, zonder de pan te verstoren, ongeveer 10 minuten of tot de suiker karamelliseert -> Het mengsel zal tijdens het koken borrelen en van een kristalheldere kleur naar een diep amberkleurige kleur gaan.

Zodra de karamel van kleur is, zet je het vuur laag en giet je heel langzaam de room in terwijl je constant om roert. Het mengsel zal spatten dus wees voorzichtig en blijf kloppen. 

Eenmaal glad voeg dan de melk en het Afzakkertje toe. Als je vaste toffee ziet blijf het mengsel dan op laag vuur kloppen tot de suiker smelt.

Eenmaal helemaal glad haal het mengsel van het vuur en klop de eieren en de schil van de sinaasappel erdoor. Giet de custard over de croissants. Laat 10-20 minuten staan (hoe droger de croissants, hoe langer je moet wachten).

Bak 20 minuten op 175 graden tot de custard stevig is. Laat de pudding 10-15 minuten afkoelen voordat je hem serveert. 

Serveer zoals het is of met een bolletje vanille ijs.

Opmerkingen

Zoals hierboven vermeld, als er vaste toffee ontstaat nadat je de room en melk hebt toegevoegd (omdat ze kouder zijn en de suiker kunnen afkoelen) blijft de custard dan op laag vuur kloppen en de toffee zal gemakkelijk oplossen. Suiker smelt bij hitte.

Voeg een snufje gemalen kaneel toe aan de custard om de pudding extra aromatisch te maken. Strooi er gehakte pecan noten of walnoten over om het knapperig te maken.

bottom of page